Prenumerera?

Ange din e-postadress för att få uppdateringar om inlägg via email.

Sök

Vad är ljus?

Ljus utsätts alla för dagligen. Det finns där både om dagen och om natten. Det enda vi behöver göra är att slå på lampan, TV:n, läsplattan eller mobilen. Frågan är då: Vad är ljus och hur påverkar det oss? Det här är det första blogginlägget i en serie om ljus. 

Ljus är elektromagnetisk strålning och rör sig med en hastighet av 299 792 458 m/s. För solens strålar tar det ca 8 minuter innan de träffar jordens yta. När vi i dagligt tal pratar om ljus syftar vi oftast på det synliga spektrumet men ljus har så många fler skepnader. Vilken typ av ljus det är avgörs av frekvensen på våglängden. Desto mer energi ljuset har desto kortare våglängd rör det sig med. Gammastrålning är den mest intensiva och kan orsaka stor skada på levande celler. För radiovågor råder det omvända, dessa rör sig med låg energi och är därför helt ofarliga för oss. Se bilden nedan för ljusets olika delar.

Det mänskliga ögat kan enbart uppfatta det ljus som har en våglängd på ca 400 nanometer till 750 nanometer. Det rör sig alltså om vårt färgspektrum som börjar med det violetta ljuset och slutar med det röda ljuset. (Se bild ovan). Det violetta ljuset har kortast våglängd och är därmed laddad med mest energi. Detta inklusive det blå ljuset är båda väldigt energirika. De har på senare år blivit väldigt omdiskuterade, då de verkar kunna orsaka skada på våra ögon under en längre tids disponering. Övriga färger i färgspektrumet uppstår då de har lägre energinivåer och får på så vis längre våglängder. Vanligt vitt ljus är en blandning av samtliga färger.

När solens strålar träffar oss här på jorden möts vi både av vitt ljus och UV-strålar. UV-strålar ser vi inte med blotta ögat då de har en kortare våglängd än den vi kan uppfatta. Det är mer intensivt och som många känner till idag är UV-strålar skadligt för oss vid längre tids exponering men vad händer i ögat och vilka sjukdomar kan det orsaka? I nästa inlägg om ”Ljus ”berättar vi mer om hur UV-strålning kan skada oss och våra ögon. Glöm inte att registrera dig på hemsidan för att inte missa nästa inlägg.

Sara Wittskog, Leg. Optiker MSc

av sitemanager | 02 februari, 2017