Nattlinser

Nattlinser, eller ortokeratologi som det egentligen heter, handlar om att omforma hornhinnan för att korrigera ditt synfel. Detta görs medan man sover. Du kan alltså vara utan kontaktlinser och glasögon dagtid. Ett fantastiskt alternativ till refraktiv kirurgi.

Ortokeratologi fungerar genom att man bär en stabil kontaktlins medan man sover. Kontaktlinsen är utformad så att den formar om hornhinnan så att det korrigerar synfelet. Detta gör att man kan vara utan kontaktlinser och glasögon på dagtid. Nattlinser är ett perfekt alternativ till refraktiv kirurgi eftersom processen är reversibel, d.v.s. om man slutar ha sina linser går synen tillbaka.

Stämmer något av följande in på dig kan nattlinser vara något för dig:

  • Du trivs inte i glasögon och din jobbmiljö gör det svårt att bära linser, t. ex. torra eller dammiga miljöer
  • Du idrottar mycket och vill undvika immiga glasögon och risken att tappa linserna
  • Du vill slippa glasögon och linser men tycker att det är för stor risk eller för stor engångskostnad med operation

Med dagens linser kan man korrigera närsynthet upp till ca -4,5 och astigmatism på ca -2,0. Exakt vilka möjligheter att korrigera just dig ser man om man gör en mätning i en cornealtopograf. Topografen är en apparat som är en förutsättning för att kunna tillpassa nattlinser. Alla certifierade optiker inom Nattlinser har en godkänd cornealtopograf.